Hoppas att ni har haft en bra vecka sedan sist! Här nere i Skåne har vi haft några varma och soliga dagar som givetvis har spenderats i trädgården. I dag ska vi fortsätta på det vi började på förra veckan, nämligen strukturer i trädgården. Det är ju som jag nämnde i förra inlägget ett ganska omfattande område men vi ska gå igenom några bra grundtankar.
Sist pratade vi om att börja planeringen med att tänka på ”golv, väggar och tak” sett utifrån drömmarna och visionerna. Jag nämnde också vikten av att analysera hur man rör sig i trädgården. När man ska skapa struktur i sin trädgård är det viktigt att bestämma sig för och vara konsekvent i val av formspråk. Det finns de som tilltalas av raka former medan andra tycker om runda, böljande. Oavsett vilket man bestämmer sig för så blir det bäst om man inte blandar för mycket.
En struktur i en trädgård ska märkas och fungera året om. Det kan man exempelvis skapa genom tydliga rumsbildningar och former. Väggarna och taken som vi pratade om förra veckan är bra exempel på detta – träd, buskar, häckar, spaljéer, plank. Rum i trädgården kan vara platser för olika funktioner, både praktiska och estetiska funktioner, platser som mer eller mindre är avskilda från varandra. Exempel på rum kan vara köksträdgård, entré, olika sitt/uteplatser (viloplats, umgängesyta, matplats), eller platser som helt enkelt bara vinner på att ”rummas in” och göras lite hemliga. En trädgård där man ser allting på en gång är inte särskilt spännande. Rum behövs för att skapa stämning. Det behöver dock inte alltid vara höga väggar runt alla rum, det kanske kan räcka med att runda en buske för att komma in i ett nytt rum. Ibland kan det också vara så enkelt som en stol under en jättestor trädkrona.
För att en trädgård ska upplevas strukturerad året om bör den också innehålla flera element med ”året-runt-värde” och som håller formen. Många är de växter som trots att de byter skepnad under året ändå behåller prydnadsvärdet. Vissa har glänsande stammar i vackra färger medan andra har bär eller knoppar på bar kvist. Här är carmencitarönn, ullungrönn, kopparlönn, glanskörsbär och näverhägg några exempel. Prydnadsgräs är också effektfulla även under vintern. Låt trädgården innehålla städsegröna inslag, exempelvis murgröna, bambu eller klot/häckar av idegran eller buxbom.
Icke att förglömma är att koppla ihop inne-och utemiljön. Låt samma stil och stämning finnas inuti huset som ute i trädgården. På så sätt skapas sammanhang och harmoni. Se också till att planera din trädgård så att du kan njuta av den inifrån huset.
Jag vill också betona vikten av att skapa en vacker och inbjudande entré. Det är entrén som sätter prägeln för resten av trädgården och som får både dig och dina gäster att känna sig VÄLKOMNA.
Ha en fin vecka, nästa gång ska vi prata växtkomposition!
/Cecilia
www.formochfloratradgard.se