Plötsligt står du där med spaden i handen,  taggad på att få skapa trädgården du sett framför dig i dina drömmar. Men – i vilken ände ska du börja? Vi frågade trädgårdsdesigner Cecilia Tidstrand om vad du bör tänka på när du planerar sin drömträdgård.

Oavsett om du har en ny tomt att börja med eller en befintlig trädgård sedan tidigare, behöver du börja i rätt ände. En bra och grundlig planering kan spara både tid och pengar.
   – Man tjänar alltid på att ha tänkt igenom en sak innan och göra en ordentlig plan, säger Cecilia Tidstrand som driver Form & Flora trädgårdsdesign.

Fundera över drömmar och funktioner
Det första du behöver fundera över är vilken typ av trädgård som du drömmer om och vilka funktioner den behöver ha. Försök börja med de stora dragen och gå in på detaljnivå senare. – En trädgård kan behöva ha olika funktioner, beroende på familjemedlemmar. Om det finns barn i familjen kanske det behövs utrymmen för lek. Har man ett odlingsintresse bör det lämnas plats för trädgårdsland eller en köksträdgård. Finns önskan om att varva ned kanske man vill ha mycket sittytor eller kanske ett utespa. Fundera även över hur mycket tid du är beredd på att lägga på din trädgård, för ingen trädgård sköter sig själv, tipsar Cecilia.

Se över platsens förutsättningar
När du landat i vilken typ av trädgård du önskar, måste du se över själva platsen. Vilka förutsättningar har tomten?
   – Att se över platsen jätteviktigt! Se över vilken typ av jord den har, vilken växtzon du bor i, hur mycket det blåser och hur det ser ut med sol och skugga. Jord, ljus och vind kan man inte ändra på, därför är det viktigt att tänka på detta för att kunna välja rätt växt på rätt plats, säger Cecilia.

Något annat att tänka på är hur omgivningen ser ut och vad huset har för stil. För att uppnå balans och harmoni bör trädgård och hus matcha med varandra. Om du har en befintlig trädgård sedan tidigare kan det vara bra att fundera över vad du tycker om i dagsläget och vad du eventuellt skulle vilja förändra.
   – Något som vid första anblick kan upplevas som ett problem går ofta att vända till något positivt. Sluttningar går till exempel att terassa i spännande nivåer och på skuggtomter trivs många gröna och frodiga växter. Utgå från det du har!

Skapa strukturer i trädgården
Någonting som är väldigt viktigt i en trädgård är att bygga strukturer, alltså trädgårdens grundform och formspråk. I trädgårdssammanhang brukar man ofta prata om väggar, tak och golv. Golvet är markmaterialet och väggar är avdelare som buskar, häckar, spaljéer och plank. Taket består till exempel av höga träd och här menar Cecilia att många gör ett misstag.
   – Ett vanligt fel som många gör är att köpa för små träd. Våga välj stora träd! En trädgård som inte har höjden blir lätt ganska platt. Det måste finnas en balans mellan trädgårdens storlek och trädens höjd och omfång.

För att förenkla är det smart att ha en tomtkarta som du ritar in dina strukturer på. Då blir det lättare att laborera och testa sig fram för att se vad som blir bra. Känn också efter hur du rör dig i din trädgård och ha en tydlig linje.
   – Försök att eftersträva ett tydligt formspråk. Om du väljer mjuka och böljande former – låt det formspråket genomsyra trädgården. Byt inte till stramt och kantigt i något hörn utan gå på en genomgående linje. Det är mycket det en trädgård handlar om – att vara konsekvent. På så vis får man trädgården att hänga ihop.

Vill du se mer av Form & Flora trädgårdsdesign och Cecilias arbete?

  • www.formochfloratradgard.se
  • @formochfloratradgard på Instagram
  • @Form & flora trädgårdsdesign i Viken på Facebook