Staket i form av en avskärmning

Att välja vilket staket eller räcke du ska köpa kan vara svårt. Vi har därför samlat några punkter som kan vara bra att tänka igenom innan du gör ditt val.

Vilken funktion ska staketet ha?

Allra först behöver du sätta dig ned och fundera över vilka behov du har. Har du småbarn eller kanske en hund som gärna smiter? Då bör du satsa på ett staket som känns rymningssäkert. Har du nära till grannar och vill få lite avskildhet? Då är det kanske en bra idé att köpa en modell som skärmar av. Är syftet att visa var tomtens gräns går eller vill du dölja något? Gör gärna en lista över de funktioner du prioriterar mest.

Vilken modell ska du satsa på?

En viktig del i att köpa staket eller räcke är såklart att få det att passa in i den tilltänkta omgivningen. Detta är alltså något du bör ägna en tanke eller två! Vilken stil har huset? Har du något tema för övriga trädgården? Ska staketet sticka ut eller vill du att det ska smälta in? Ta en stund och fundera över vad du tycker är snyggt och vad som passar in hos dig.

Hur ser dina förutsättningar ut?

Se över hur det ser ut hemma hos dig – för alla har olika förutsättningar. Om du ska montera ett staket i trädgården kan det exempelvis vara bra att se efter hur underlaget ser ut. Är det för mycket sand eller gott om sten i jorden bör du kanske gräva ned plintar istället för att välja jordankare. På ett altandäck kan det vara bra att se efter om det finns någon bärande träregel att fästa stolpfötterna i. Glöm inte heller att kolla upp vilka regler som gäller för staket och avskärmningar i just din kommun. Genom att vara väl förberedd blir det enklare att ta beslut