Sommaren står inför dörren och med den längre dagar och ljumma kvällar som inbjuder till liv utomhus. Den här tiden på året flyttas fokus i våra hem från de mysiga hörnen av våra vardagsrum till våra altaner och uteplatser. Men hur ska man tänka för att få till det där härliga utomhusrummet som på sommaren förvandlas till husets hjärta? I det här blogginlägget guidar vi dig kring hur du kan tänka.

Lägg grunden – tänk väggar, tak och golv

För att få till en rumskänsla på din altan eller uteplats behöver du tänka på grunden – väggar, tak och golv. En altan behöver nödvändigtvis inte innehålla alla delar, men genom att ha något av dessa element tydliggör du rummet.

Väggar
Du behöver inte bara ha ett stort rum på din uteplats – dela in ytan i olika rum genom att använda dig av staket och Plant Box som väggar. Väggarna behöver inte vara höga – en låg Plant Box med lummiga växter kan vara fullt tillräcklig för att markera början av ett nytt rum. Om du önskar mindre insyn på din altan kan vi tipsa om staketmodellerna Drömminge och Borgen. Bägge är perfekta när du vill skärma av omgivningen.

Ribbstaket Borgen, 110 & 175 cm.
Plant Box, 120x40x60 cm.
Drömminge, 127 cm.

Tak
Det enklaste sättet för att få till taket på din uteplats är att bygga en pergola! En pergola skyddar mot sol genom att ge lagom med skugga och blir ett härligt rum att inta eftermiddagskaffet i. Att bygga pergola behöver inte heller vara särskilt krångligt – genom att använda vårt pergolasystem Pergola Flex bygger du enkelt med virke och färdiga beslag. Ett tak behöver dock inte vara en pergola, utan kan exempelvis också vara ett parasoll, några ljusslingor som löper över altanen eller ett träd som bidrar med skugga.

Golv
När du väljer golv till din altan eller uteplats är det viktigt att tänka på både funktionalitet och stil. Ett välvalt golv kan förvandla hela känslan av din utomhusmiljö och bidra till en inbjudande atmosfär. Tryckimpregnerat trä, natursten och komposittrall är exempel på hållbara alternativ som erbjuder både stil och lättskött yta.

Stilren pergola som är monterad i vägg.
Pergola Flex är ett utmärkt val om du önskar känslan av tak på din uteplats.
Med Plant Box förstärker du rumskänslan på din uteplats.

Lyft din uteplats med detaljer

Livfullt med växter
Växter på uteplatsen gör mer än att bara se snygga ut – de skapar en levande och välkomnande atmosfär. Med grönska runtomkring blir din altan eller uteplats inte bara en plats för avkoppling, utan också en plats där du kan känna dig närmare naturen. Oavsett om du väljer frodiga blommor eller praktiska örter, så kommer din uteplats att kännas mer inbjudande och personlig. Dessutom är det alltid trevligt att kunna plocka färska kryddor direkt från krukan när du grillar!

Mjuk touch med textil
Textilier på uteplatsen är som pricken över i:et – de gör det både skönare och snyggare att vara utomhus! Med mjuka kuddar och plädar blir din altan extra inbjudande, och du kan stanna ute längre även när kvällskylan smyger sig på. Om du har möjlighet är det bästa att välja utomhustextilier som tål väder och vind; då håller de både färg och form längre. En matta kan också knyta samman hela utrymmet och göra det mer definierat och sammanhängande. 

Stämningsfull belysning
Belysning på uteplatsen är verkligen en game-changer! Det är inte bara praktiskt för att förlänga de sköna kvällarna, utan det skapar också magi. Tänk dig att sitta under en himmel av små LED-ljus som ger en stjärnliknande effekt, eller mysiga lyktor som sprider ett varmt och välkomnande sken. Rätt ljussättning kan förvandla din altan till en sagolik plats, perfekt för både romantiska middagar och avslappnade familjekvällar. Med olika ljuskällor kan du styra stämningen precis som du vill – allt från festligt till lugnt och rofyllt.

Textilier i form av kuddar, plädar och mattor gör uteplatsen extra inbjudande.

Din altan eller uteplats är utan tvekan det viktigaste rummet under vår och sommar. Med rätt planering och några kreativa inslag kan du förvandla den till en plats för avkoppling, underhållning och njutning. En snygg pergola, smart användning av staket och Plant Box, samt personliga detaljer som växter, textil och belysning, kan lyfta din uteplats till nya höjder. Så ta fram verktygslådan, plantera dina favoritblommor och gör dig redo att njuta av utelivet till fullo – med våra produkter sätter du enkelt basen för din altan eller uteplats.