Vad drömmer du om? Bygga pool? En ny uteplats? Plantera och odla mer? Nu är vi inne på ett nytt år med massor av nya möjligheter för din trädgård och uteplats. Det är dags att börja fundera, planera och hitta inspiration inför kommande vår– och sommarsäsong. Vi har skrivit ihop en trädgårdskalender för hela 2023 – där du kan hämta inspiration och tips för vad du kan göra i trädgården och på uteplatsen under årets alla månader.

Januari – planering och drömmar

Mörkret har hängt över oss ett tag nu. De stora högtiderna är förbi och nu väntar ytterligare några månader av mörker innan vårens första dag är här. Januari är en perfekt månad för att drömma och planera. Hitta inspiration för kommande projekt och se hur våra kunder har använt produkter från Wernamo Design. 

Drömmer du om eller planerar du för en ny altan? 

Februari – njut av småfåglar och gröna växter

Nu kan det komma en del snö som lägger sig över din trädgård och uteplats. Se till att den inte blir för tung när minusgrader blir plus. Växterna som ligger under kan ta skada av för tung snö. Du kan också fortsätta att mata småfåglarna som har stannat i Sverige över den kalla vintern. Nu mer än någonsin behöver de hjälp att mätta sina magar. Vill du ha lite grönt i trädgården kan du sätta frosttåliga växter som exempelvis cyklamen och murgröna. Använd våra produkter från serien Plant Box till en inbjudande vinterentré.

Mars – planera den nya altanen

Äntligen närmar sig våren. Nu kan du börja plantera lite mer färgsprakande växter och blommor. Men var inte för ivrig. Det kan fortfarande bli nollgradigt. Penséer är en perfekt start för en blomstrande trädgård. Kliar det riktigt mycket i de gröna gröna fingrarna kan du börja förså plantor som ska ut i köksträdgården framåt senvåren. Nu är det också läge att börja skissa på den där nya altanen ni skulle bygga innan sommaren. Hos oss på Wernamo Design har vi flera trendiga altanräcken. Vänta inte för länge med att bestämma och beställa – ni vill väl hinna njuta av er nya altan under semestern?

Rabattkant i corten ger ett lite bohemiskt och trendigt intryck. 

April – lurigt väder när våren är på gång

April är nästan lika lurig som mars – om inte lurigare. Vädret kan fortfarande skifta snabbt och oväntat. Snö, tö, regn eller strålande sol? Nu finns det i alla fall tid för att sätta ner planteringsringar, rabattkanter och robotringar. Ett tips om du har bestämt dig för den ursnygga och unika färgen corten på dina produkter är att faktiskt sätta ner dem när vädret är skiftande. Väder, vind och luftfuktighet påverkar nämligen hur cortenplåt rostar. 

Maj – på med trädgårdshandskarna

Nu är de allra lurigaste vårmånaderna förbi och det är dags att ta på sig trädgårdshandskar och vårstäda trädgården. Klipp ner och rensa bort fjolårsris är en bra start. Nu söker nya små skott ljuset för att födas och frodas. Fram med krattan och få undan löv och kvistar. Det är också dags att gödsla både unga träd, buskar och gräsmattan. Redan nu kan det faktiskt också vara läge att få undan mördarsniglarna – ju tidigare desto bättre. Det är också dags att börja plantera i din köksträdgård – har du inte haft tid eller möjlighet att förså dina grönsaker och rotfrukter är det nu möjligt att så, nästan allt, på friland. Passa också på att beställa hem ditt nya staket redan nu så du hinner njuta av det hela sommaren. 

Med odlingslådor och planteringsringar kan du skapa ett trädgårdsland med alla dina favoritprimörer.

Juni – trädgårdsland och uteplats

Äntligen är det dags att börja inreda och göra altanen och uteplatsen mysig. Har du inte redan beställt hem kärl från vår serie Plant Box är det hög tid nu. Plantera härliga pelargoner, begonias, dahlior och andra sommarblommor efter tycke och smak. Med Plant Box kan du skapa rum och mysiga utrymmen på din altan. Och du kan få en uteplats som känns ombonad och harmonisk. Glöm inte att hålla efter trädgårdslandet – snart kommer belöningen.

Juli – semester och tid över för ett nytt staket

Semestertider och den första färskpotatisen har kanske redan gjort entré? Skördat örter, rädisor och sallat har du kanske också redan gjort ett par gånger. Nu är det lite stormens öga för trädgården. Du behöver självklart fortsätta vattna och hålla efter ohyra. Men allt är planterat och frukten är på gång. Det kan vara läge att ta tag i det nya staketet eller börja snickra på den nya altanen som ni skissade upp i början av året. Vi har tidlösa staket och altanräcken som passar de flesta hemmen. Med ett nytt staket kan du rama in din trädgård och få den ännu mer hemtrevlig. 

Har du byggt en pool behöver du troligtvis också sätta upp ett skydd runt. Så här snyggt blir det med Herrestad runt poolen.

Augusti – skördetid och poolbygge

Nu är vi inne på andra halvan av året och sommaren lider mot sitt slut – men det gör inte trädgårdssäsongen. Det finns fortfarande saker att göra. Ditt altanbygge pågår kanske fortfarande, eller så är den nygrävda poolen precis färdig och du behöver sätta upp poolskydd och grind? Det är också skördens månad. Rotsakerna växer sig stora under jorden och luftfuktigheten är optimal för att sätta nya buskar och träd. 

September – beskär träd och buskar

Hösten kommer som på beställning. Men än kan dagarna vara varma. Stanna ute i trädgården även under sensommar och tidig höst så att du fångar allt ljus innan en grå och ruggig höst – som avslutas med en ännu mörkare vinter. Njut av de sista tomaterna och klipp alla örter och kryddor – är det mycket kan du torka och förvara eller frysa ner. Det är också hög tid att beskära fruktträd och buskar. Och glöm inte att njuta av en kaffe på den nybyggda altanen. 

Belysning bland gröna växter är fint under hösten och vintern.

Oktober – fynda fruktträd och bärbuskar

Nu tågar vi in i månaderna som kanske inte har väder som lockar oss ut i trädgården lika mycket som under sommarmånaderna. Men det finns ändå saker att göra för den som vill ta tillvara på naturligt ljus, frisk luft och trädgårdsfix. Oktober är månaden då gräset ska klippas en sista gång. Ett tips är att inte klippa för kort eftersom gräsets rötter klarar vintern bättre om de är längre – och ju längre gräs desto längre rötter. Ta tillvara på den sista frukten från träden och skörda det sista från trädgårdslandet. Sätt höstlökar och skydda frostskygga växter mot kyla med fiberdukar eller löv som fallit till marken. Du kan fortfarande plantera vissa buskar och träd. Och nu brukar handelsträdgårdar rea ut säsongens sista träd – så passa på att fynda! Glöm inte att sätta ner trädringar runt dina nyplanterade ungträd.

November – växtarrangemang som klarar kyla

Nu är det hög tid för att städa upp fallfrukt och kratta löv. Du kan också göra höstfint vid entrén. Plantera växtarrangemang i dina kärl från Plant Box till exempel. Är du ivrig med att plocka fram julen kan det vara dags att ta fram din ljusstake Ljuseveka. Har du ingen? Passa på att köpa hem en så du kan njuta av den i vintermörkret. Innan marken fryser kan det också vara läge att påbörja en kompost – om du inte redan har en. Med en kompost kan du försörja dig själv med jord, helt eller delvis, och du kan ta hand om trädgårdsavfallet på ett miljövänligt sätt.

Ljuseveka passar perfekt i trädgården när det börjar bli mörkt ute. Den är anpassad för att klara utemiljö under vintern. 

December – julmys och vinterfest 

Decembermörkret behöver inte betyda att det ska vara deppigt och tråkigt i trädgården. Med LED-belysning, gröna växter och krukor från Plant Box kan du få en riktigt härlig uteplats och trädgård. Använd dig av altan och uterum för att skapa mer rum i ditt hem. Bjud in till en vinterfest i din trädgård – med matlagning över eldkorgar och riktigt mysig stämning. 

Lämna ett svar