Odlingsläge och färgen på din odlingslåda spelar roll
Ska du odla kan det vara en bra idé att investera i odlingslådor. Det finns nämligen flera fördelar med att välja att odla i ett högre läge än på marknivå. Först och främst är det bättre för kroppen eftersom du slipper stå för böjd när du plockar ogräs och när du skördar. Det är också större chans att du får mindre jobb men mer i belöning med dina odlingar eftersom du generellt kan sätta plantorna närmare varandra – vilket ger mer skörd. Jorden blir också varmare tidigare på året när den får ligga i odlingslådor och det betyder att du kan börja med dina projekt tidigare – och du hinner med att skörda flera gånger under säsongen.
Odlingslådorna kan givetvis vara vilken färg du vill – bara ens egen smak och fantasi sätter gränserna för hur trädgårdslandet ska se ut. Men att använda svarta odlingslådor har en fördel. Svart färg drar åt sig värme – framför allt från solens varma strålar – och håller därför jorden varm bättre än andra lådor, som exempelvis obehandlade pallkragar. Fördelen med varm jord är att plantorna växer snabbare. Men låt inte det hindra dig från att använda någon av våra andra härliga färger som galvat, sand eller corten – i dem kommer det att växa minst lika goda tomater.
Så frön i tomma äggskal
Har du sett plantor i äggskal någon gång? Det är faktiskt ett smidigt sätt att sätta frön inför sommarens odlingar. Det finns flera fördelar med att välja äggskal istället för de vanliga krukorna i plast, där du först behöver avlägsna krukan innan du kan plantera ner rotklumpen i köksträdgården, rabatten eller odlingslådan. Precis som de små fiberkrukorna som finns att köpa så är äggskal nedbrytbart, vilket gör att de dels inte är skadliga för naturen och att rötterna lätt kan växa igenom skalet. Men varför välja äggskal istället för fiberkrukor? Det är både smart och ekonomiskt att ta tillvara på äggskalen – om du ändå ska röra ihop en omelett eller grädda pannkakor.
Processen är dessutom väldigt enkel. Knäck äggen så högt upp mot toppen som möjligt och gör något gott av innehållet; tårta, pannkakor, äggvåfflor eller något annat att mumsa på. Skölj sedan ur äggskalen med riktigt hett vatten – och gör några små hål i botten. Sedan är det bara att fylla med lite lätt fuktad jord och valfria frön. Använd äggkartongen till äggskalen och placera din nya frösamling i ett soligt fönster – gärna med lite plastfolie över. Ta bort plasten så fort plantorna börjat poppa upp. Inte bara smart – det är dekorativt också.
Sen är det bara att vattna och vänta. När plantorna växt ur sina skal är det bara att knäcka till skalet så att det blir krackelerat och plantera i trädgårdslandet.
Söta tomater med enkla knep
Tomater är nästan standard för alla odlingsnördar där ute. Och visst, det finns olika sorter att köpa – en del sötare och andra mindre söta. Men det finns några knep att göra för att redan planterade tomatfrön ska växa upp och ge ifrån sig riktigt söta och smakrika tomater. Det du behöver göra är egentligen att sänka surhetsgraden i jorden – vilket leder till att tomaterna blir sötare. Att sänka surhetsgraden i jorden är hur smidigt som helst – det är bara att tillsätta lite bikarbonat i vattnet när du ska vattna dina grödor. Det räcker med ungefär en tesked bikarbonat till tre liter vatten.
Ett annat knep är att se till att tomatplantan inte utsätts för stora temperaturskillnader – exempelvis kalla nätter och varma dagar. Vänta således med att plantera ut eller driva upp tomaterna utomhus tills även nätterna är lagom varma. Men odla heller inte för sent så att de mognar när sommarsäsongen är över, då tappar de lätt sötman. Det blir såklart en balansgång och det bästa är egentligen att testa sig fram. Blir det inte perfekt i år – testa igen nästa år!
Och du, när du har skördat tomaterna – låt de ligga i rumstemperatur, inte i kylskåpet.
Egen växtnäring
För att få din odling att frodas kan det vara en fördel att tillsätta växtnäring. Men det är kanske inte något som alltid finns hemma – dessutom är det ganska dyrt. Men visste du att du kan göra växtnäring till trädgårdslandet av gamla matrester? Det är faktiskt sant. Allt du behöver är bananskal, äggskal och kaffesump – och lite vatten förstås. Lägg ett bananskal, två gamla äggskal, sump från ett par koppar kaffe samt ett par deciliter vatten i en burk – och mixa till en sörja. Den här blandningen håller i ett par veckor innan den blir dålig så gör inte mer näring än du behöver under kommande veckor. Då är det bättre att göra ny vid behov. Använd runt en halv deciliter växtnäring till en liter vatten och vattna dina plantor som vanligt.
Så i omgångar
Vill du ha ett recept på lyckad skörd? Visst kan det vara lockande att ta en heldag i trädgården och så allt på en och samma gång. Men ett tips från oss är att så i omgångar under flera veckors tid – eller kanske till och med månader. Börja att sätta tomatplantor inomhus innan vädret tillåter att så direkt utomhus. När det är dags att sätta ut de härliga gröna tomatplantorna i köksträdgården kan du passa på att sätta ner några frön direkt på plats. Det ger dig möjlighet att skörda flera omgångar och du kan äta goda, hemodlade tomater under en längre period. När du har skördat första omgången så finns det dessutom möjlighet att plantera på samma yta en gång till – om säsongen inte är på väg mot sitt slut. Du kan exempelvis börja med att sätta spenat på våren och använda samma yta – efter din första skörd – att så något annat mumsigt som växer bra även sent på sommaren, som till exempel rädisor eller pak choi.
Våra odlingslådor, rabattkanter och planteringsringar är perfekta att skapa en drömmig köksträdgård med. De passar perfekt till alla goda grönsaker och välsmakande rotfrukter.