Att skapa en trädgård som ser fin ut utan att kräva oändliga timmar av underhåll kan verka som en avlägsen dröm, men det är fullt möjligt. Med några smarta val kan du njuta av en underhållsfri utomhusmiljö som trivs utan att du behöver anstränga dig. I detta blogginlägg ger vi dig trädgårdstips som hjälper dig att minska dina trädgårdssysslor utan att kompromissa med utseendet på din trädgård.

Satsa på perenner & marktäckare

Perenner är växter som kommer tillbaka år efter år, vilket sparar tid och arbete eftersom du inte behöver plantera om dem varje säsong. Som en bonus så blir perenner ofta starkare och mer självförsörjande ju längre de får växa på samma plats. Välj gärna marktäckande växter som breder ut sig och täcker jorden – då minskar du ytan där ogräs kan gro och du sparar in tid på ogräsrensning. Om du planterar buskar eller träd, så kan du också tänka på att välja sorter som inte behöver beskäras. 

Med perenner som kommer tillbaka år efter år så blir rabatten lättskött.

Installera en robotgräsklippare

Ett av de första stegen mot en lättskött trädgård är att installera en robotgräsklippare. En robot sköter gräsklippningen helt på egen hand och du kan säga hejdå till långa eftermiddagar med gräsklipparen i högsta hugg. Med en robotgräsklippare håller sig din gräsmatta trimmad och fin utan ansträngning från din sida. Det är inte bara praktiskt utan också tidsbesparande och ger dig mer tid att bara njuta av din trädgård

En robotklippare underlättar för dig – och en robotring underlättar för robotklipparen!

Minska antalet rabatter – plantera i krukor

För att verkligen minimera arbetet i trädgården är ett alternativ att satsa på färre rabatter och istället använda stora krukor och planteringskärl. Här vill vi slå ett slag för våra Plant Box! En plantering i en Plant Box är inte bara lättare att sköta om, utan du slipper även det ständiga ogräsrensandet. Du kan enkelt flytta runt dina boxar efter säsong eller behov och skapa dynamik i trädgården utan att behöva gräva och plantera om.

Placera en Plant Box på gräsmattan istället för rabatter.
Med planteringar i Plant Box får du en lättskött trädgård.
Det är inte bara prsktiskta fördelar med Plant Box – riktigt snygga är de också!

”En plantering i en Plant Box är inte bara lättare att sköta om, utan du slipper även det ständiga ogräsrensandet. ”

Välj ett underhållsfritt staket

Att investera i ett underhållsfritt staket är en annan utmärkt strategi för att minska trädgårdsunderhållet. Med ett underhållsfritt staket slipper du lägga både tid och tankeverksamhet på tråkigt underhållsarbete – staketet står sig fint ändå genom väder och vind. Vi på Wernamo Design erbjuder många staket som är mer eller mindre underhållsfria – allt ifrån modell Lerdala eller Herrestad som är helt igenom underhållsfria staket till Drömminge och Nydala som tillsammans med tryckta träreglar kräver minimalt med underhåll.

Med ett underhållsfritt staket kan du lägga målarpenseln på hyllan och få tid över till något roligare!

Separera ytor 

Ett annat trädgårdstips för att minska arbetet och skapa en lättskött trädgård är att separera ytor med rabattkanter. Detta förhindrar att gräs och andra oönskade växter växer in där de inte ska, som exempelvis i rabatter eller grusgångar. Genom att ha klara avgränsningar blir det också enklare att sköta områdena eftersom du minskar risken för att behöva rensa bort oönskad växtlighet där den inte hör hemma.

Förhindra att gräs växer in i rabatten med hjälp av rabattkanter.

En lättskött trädgård behöver alltså inte vara en dröm. Vi hoppas att dessa trädgårdstips gett dig några idéer för hur du kan minska ditt trädgårdsarbete. För kom ihåg – en underhållsfri trädgård ger dig mer tid att slappna av och njuta av det utomhusliv du älskar!

Vi på Wernamo Design finns här och hjälper dig med produkter som tar dig framåt på vägen mot en lättskött trädgård – oavsett om det är ett underhållsfritt staket, rabattkanter som separerar ytor eller Plant Box som bidrar till mindre ogräsrensning.