Är du på jakt efter något som får din trädgård att sticka ut? Något som gör din trädgård unik med detaljer som fångar förbipasserande eller gästers blickar? Är du kanske ute efter kvalitetsmaterial som håller i många år? Med produkter gjorda av cortenplåt kan du få just en unik och hållbar trädgård – anpassad efter dina egna drömmar och önskemål. Den rostiga färgen ackompanjerad av härlig grön grönska i din trädgård ger ett vackert och harmoniskt intryck – men ger också en industriell och lantlig känsla. Än är du kanske inte redo att förvandla din trädgård till ett landskap av cortenstål – men med våra tips och idéer kommer du en bit på vägen mot din drömträdgård.

Vad är egentligen corten?

Cortenplåt är ett vädertåligt och ett miljövänligt alternativ att använda sig av i sin trädgård – dessutom är det snyggt och stilrent. Det finns också en hel uppsjö av användningsområden för cortenplåt, som exempelvis rabattkanter, trädringar och odlingslådor.  

Är det någon skillnad på cortenplåt och plåt, undrar du säkert. Och ja, skillnaden är att cortenplåt, med sina anticorrosiva egenskaper, rostar mycket långsammare än obehandlad plåt. Cortenplåt är således trögrostande och därför kommer cortenplåtens unika utseende – den rostiga färgen – först efter en tid utomhus. Rostprocessen stannar sedan upp och plåten får ett jämnt och skyddade lager av rost och din cortenplåt-produkt skyddas alltså av sin egna rost – smart va?

Cortenplåten får sin fina slutgiltiga färg en tid efter att den har monterats eftersom väder och vind påverkar resultatet.

Corten – både fint och underhållsfritt

Att montera dina corten-produkter är också det enda du behöver göra, eftersom plåten, som består av bland annat koppar, krom, nickel och fosfor, är i princip underhållsfri – så när den väl är monterad är det bara att njuta av din nya installation. Inte konstigt att cortenplåt på senare tid har blivit ett oerhört omtyckt och populärt material. Cortenplåt är långlivat och kan, under optimala väderförhållanden, hålla i mer än 50 år. Vilket gör att trädgårdsdetaljer i corten också är en investering för framtiden. 

Planteringsring i cortenplåt – perfekt för att plantera olika växtarrangemang. 

Den unika färgen

Eftersom olika väderförhållanden som exempelvis hård vind, hög samt låg luftfuktighet eller snö, påverkar hur din cortenplåt rostar är det många som tycker att hösten är den bästa årstiden för att montera corten-produkter då det lite ruggiga höstvädret ger plåten ett snyggt rostlager. 

Det finns en faktiskt en metod som man kan använda sig av för att få sin cortenplåt att snabba på rostprocessen. Metoden går ut på att du blandar en svag saltlösning, cirka en tesked salt per liter vatten. Använd dig gärna av varmt vatten för att saltet ska lösa sig på ett bra sätt. Den här lösningen kan du sedan spruta med en blomspruta eller liknande på dina cortenprodukter – upprepa tills du når önskat resultat. 

Till en början kan viss färg släppa från cortenplåten och därför missfärga omkringliggande saker eller underlag. Så tänk på att skydda stenar eller altangolv om du är rädd om det. Det brukar dock ge med sig med tiden och ju äldre plåt du har desto mindre färgar den av sig. 

Vår serie Plant Box har matchande planteringskärl i cortenlack. På så vis kan du matcha dina rabattkanter och trädringar i cortenplåt.  

Plant Box i ”färdigrostad” cortenlack

Hos oss på Wernamo Design hittar du flera produkter till din trädgård, exempelvis Plant Box – ett flexibelt och smart planteringssystem. Systemet, som har flera olika sidor och bottnar, kan kombineras i oändlighet så att du kan bygga just den formationen som du önskar. De kan användas som bland annat kruka, odlingslåda, rumsavdelare – ja, användningsområdena är många helt enkelt. 

Plant Box finns i svart, sand och cortenlack. Så vill du matcha dina rabattkanter och trädringar i cortenplåt är våra odlingslådor i just cortenlack perfekta. Men för att undvika eventuella missfärgningar underlaget, som exempelvis på altanen eller stenplattor, är våra produkter från serien Plant Box i cortenlack istället för riktig cortenplåt. Fördelen är förutom att du slipper rostfläckar på oönskade platser att din box är “färdigrostad” när du får hem den.

Gå gärna in på vår produktsida där du hittar våra vackra trädringar, smarta planteringsringar och trendiga rabattkanter i äkta cortenplåt men också produkterna från populära Plant Box. Nu är det bara börja planera för din cortendröm. 

Lämna ett svar