Nu har det blivit dags att prata om strukturer i trädgården.  Ett ämne som vi skulle kunna ägna hur mycket tid åt som helst men här kommer ni att få en liten ”snabbguide”.

I två inlägg kommer vi att gå igenom ”golv, väggar och tak”, formspråk, rumsindelning, rörelsemönster, att binda ihop inne-och utemiljö, entréns betydelse, året runt-värde mm.

Det är lätt att man börjar med att tänka på vilka växter man vill ha när man ska planera sin trädgård. Växterna är viktiga men enklast börjar man med de stora dragen för att sedan arbeta sig nedåt mot detaljerna. Utifrån det vi gått igenom tidigare – drömmar, funktioner och platsens själ – går man vidare och bygger ramarna först. I trädgårdssammanhang brukar man använda begreppen golv, väggar och tak. Golv står för markmaterial: ex hårdgjorda material i form på uteplatser och gångar, planteringar, gräsmattor. Väggar kan vara tomtgränser, avdelare /rumsindelare inne i trädgården i form av buskar, häckar, spaljéer, plank. När man pratar om tak menar man exempelvis träd eller pergolor. Alla de tre elementen – golv, väggar, tak – behövs. Golvet utformas efter hur man vill använda sin trädgård och hur man rör sig i trädgården. Väggar behövs för att rama in, skapa trygghet, struktur, spänning och rumskänsla men också för att dölja och ge insynsskydd. Taket skapar stämning, struktur, dynamik, rumskänsla och ger trygghet. Tänk så platt en trädgård vore utan olika höjder!

lummigvymedstol_red

Hur ska man göra rent konkret? Det lättaste är att ha en tomtkarta där man ritar in de funktioner man vill ha. Här är det viktigt att man tänker in hur man smidigast rör sig i trädgården. Allt ifrån olika sittplatser till odling, sopkärl, lekytor etc. Hur tar du dig från exempelvis garageuppfarten till entrén? Var är det smidigast att ha köksträdgården eller kanske kryddodlingen? Ett tips är ju förutom att kryddor och annat ätbart vill ha sol, så ska det vara lätt att ta sig dit från exempelvis köket eller grillen. Placera rabatter så att ni kan njuta av dem från olika platser; från olika sittplatser, inifrån huset men kanske även från gatan. Vidare kan ni fundera över var ni vill ha insynsskydd och var ni vill ha utsikt, var ni vill ha sol eller kanske mer skugga. Utifrån detta kan man skapa väggar och tak.

Det här var en liten snabbguide med några exempel i hur man kan tänka. Nästa vecka fortsätter vi på samma tema. Ha en riktigt skön vecka och glöm inte att en trädgård ska vara en plats för njutning och välbefinnande!

 /Cecilia
www.formochfloratradgard.se
Vi finns på Facebook och Instagram