Gästinlägg | Skapa din drömträdgård: Del 6 – Blandade designtips

Då har det blivit dags för det sista blogginlägget i den här lilla serien. Jag kommer att ge er några designtips som är bra och lätta att arbeta utefter. Det finns naturligtvis en uppsjö men jag har valt ut några.

DEN ”GRÖNA TRÅDEN”
Försök att hålla dig till en helhet så att det blir en röd (jag brukar kalla den grön) tråd i allt från formspråk till växter och material.

carexhortensiaplankMINIMERA, GRUPPERA, REPETERA
I en trädgård handlar mycket om att kunna välja och välja bort. Det blir sällan bra att ha enstaka växter av en mängd olika sorter. Det blir bara plottrigt och skapar en orolig känsla i trädgården. I stället gäller det att måla med stora penseln, att hålla sig till ett fåtal sorter och MÅNGA av varje sort. Låt också växterna återkomma på flera ställen i trädgården så förstärker man känslan av sammanhang.

BLICKFÅNG OCH SIKTLINJER
Genom att arbeta med blickfång och siktlinjer i en trädgård skapar man spänning och djup. Ett blickfång kan vara ett område eller ett föremål med syfte att dra blickarna till sig. Det kan användas på olika sätt. Ett sätt kan vara att använda blickfånget för att väcka nyfikenhet och leda besökaren vidare in i trädgården för att upptäcka nya saker. När man har passerat ett blickfång kan ett nytt synas längre fram. Ett annat kan vara att använda blickfånget som avledare och styra bort blicken från något som man vill dölja, ex en skräpig hörna. Det gäller dock att inte ha för många blickfång utan hålla det på en lagom nivå, speciellt i en mindre trädgård. Vad kan då vara ett blickfång? Allt från ett fågelbad, en kruka, en bänk, ett träd eller en uppseendeväckande plantering. En siktlinje skapar djup och är en slags rakare linje som skapar utblick mot något blickfång, ofta en bit bort. En siktlinje kan exempelvis skapas om man placerar olika öppningar i trädgårdsrummet så att man kan se genom flera rum samtidigt.

narbildspegelFALSKA PERSPEKTIV

Följande tips kan användas om man vill att trädgården ska kännas större och avstånden längre. Låt en trädgårdsgång smalna av ju längre bort den går. Ögat uppfattar då att gången är längre än vad den egentligen är och att avståndet är större. På samma sätt kan man plantera stora växter närmast och mindre med samma form längre bort. Ett annat tips är att placera ut speglar i trädgården, något jag själv har gjort. Spegeln gör att ögat tror att trädgården fortsätter.

ljussattning

BELYSNING
Satsa på bra belysning i din trädgård. Trädgårdsbelysning handlar både om att belysa vackra blickfång, att visa riktning och att skapa stämning och effekter. Ta gärna hjälp av någon kunnig på området och satsa på kvalitetsarmatur.

 

vattenbadlavendelDetta var allt i serien om hur du kan skapa din drömträdgård. Jag hoppas att du har fått inspiration oavsett om du har en balkong, en egen trädgård eller kanske bara drömmer om en sådan. Till sist vill jag ge dig rådet att skapa en trädgård för alla sinnen. Jag vill också betona vikten av vatten i trädgården för att skapa lugn och harmoni. Ett vackert fat med vatten räcker långt för att ge känsla.

 

Varmt välkommen att kontakta mig om du vill ha mer hjälp eller undrar över något.

 /Cecilia
www.formochfloratradgard.se
info@formochfloratradgard.se
www.facebook.com/formochfloratradgard
instagram: @formochfloratradgard

logga_cecilia_tidstrand