Gästinlägg | Skapa din drömträdgård: Del 5 – Växtkomposition

Den här veckan ska vi prata om ett jätteroligt ämne, nämligen växtkomposition. Det absolut viktigaste när man väljer växter är att välja rätt växt för rätt plats. Genom att välja växter som trivs på just den platsen där man har tänkt ger man växten de bästa förutsättningarna för att trivas och utvecklas. Ta reda på hur jorden är. Torr, fuktig, sandig, lätt, lerig, tung? Är det soligt eller skuggigt? Blåser det på platsen? Allt detta är några saker som man måste ta hänsyn till när man ska välja växter. Rent generellt kan man väl dock säga att i stort sett alla växter vill ha det väldränerat och inte stå i vatten. Tyvärr finns inte utrymme att gå igenom olika typer av jord och jordförbättring här och nu, men varmt välkomna att mejla mig så svara jag gärna på era frågor.

När jag möter mina kunder är det vanligt att det finns önskemål om att en rabatt ska vara fin året om. Att en rabatt ska vara fin året om behöver dock inte vara samma sak som att den ska blomma året om. Tänk i stället på bladverket som ju finns kvar hela tiden även när inte växten blommar. Välj gärna växter med vackra bladverk. Personligen älskar att kombinera läckra, gröna blad i olika former. Exempelvis hostor med stora blad ihop med höga prydnadsgräs, sirliga ormbunkar, några runda klot och en matta av blänkande hasselört. En trädgård behöver en grön bas som lugnar ner och som binder ihop.

Oavsett om man pratar om de gröna bladverken eller formen och färgen på blommor så är det smart att tänka i KONTRASTER. Stort-litet, högt-lågt, mjukt-hårt, ljust-mörkt, avlångt-runt-fjädrigt. Kontraster framhäver och lyfter varandra. Både kontraster i färg och kontraster i form. Exempel på växter som kontrasterar kan vara stäppsalvia mot orange rölleka (olika färg, olika form), perovskia mot bolltistel (samma färg, olika form), rosa, cerise och vit astilbe (olika färg, samma form)

När det gäller färger finns det lite olika sätt att kombinera beroende på vilken effekt man vill ha. Man utgår från färgcirkeln. De färger som ligger intill varandra i färgcirkeln kallas analoga. Om man kombinerar dem tillsammans får man ett lugnare och mer harmoniskt intryck. Här kan man istället utnyttja formerna som kontrast. De färger som ligger mitt emot varandra i cirkeln är de som är mest olika varandra. De kallas komplementsfärger. Om man väljer att kombinera komplementsfärgerna får man ett mer effektfullt intryck eftersom de färgerna lyfter varandra genom att bryta av. Här handlar det om tycke och smak, vilket intryck man vill ha och trivs bäst med. Om man går in på varma och kalla färger så förstorar och förlänger kalla färger medan varma färger förkortar och förminskar. Detta kan man dra nytta av om man vill ändra perspektiven och avståndsuppfattningen i sin trädgård.

I nästa veckas inlägg, som blir det sista i serien, kommer jag att ge några bra, konkreta och generella designtips som ni alltid kan ha nytta av.

Ha en bra vecka!

 /Cecilia
www.formochfloratradgard.se
info@formochfloratradgard.se

logga_cecilia_tidstrand