Guide: Behöver jag bygglov?

Staket Drömminge på altan

Funderar du på att sätta upp ett staket eller räcke? Vad kul! Innan du sätter igång finns dock några saker du behöver tänka på – så i detta blogginlägg kommer vi guida dig kring de regler som finns kring bygglov. Det är dock viktigt att tänka på att det är olika regler från kommun till kommun. Därför rekommenderar vi dig att se dessa råd som generella riktlinjer och inte slutgiltiga bestämmelser. Kontakta alltid din kommun för att se efter vilka regler som gäller där just du bor!

BEHÖVER JAG BYGGLOV…

 • …när jag ska bygga ett vanligt staket?
  Nej!
 • …när jag ska bygga ett staket som har mindre än 50% genomsiktlighet?
  Ja, eventuellt. Beroende på höjd och utformande kan detta kan räknas som plank.
 • …när jag ska bygga en avskärmning/räcke/staket på min uteplats?
  Nej! Detta gäller dock endast om det byggs på en uteplats inom 3,6 meter från ditt bostadshus och ej är högre än 1,8 meter. Om avståndet är längre eller höjden högre krävs bygglov.
 • …när jag ska bygga ett plank/mur/uteplats närmare tomtgräns än 4,5 meter?
  Nej/Ja. Du behöver ett skriftligt medgivande från dina grannar, om inte detta ges behöver du söka bygglov.

Ingen av staket- och räckesmodellerna från Wernamo Design är högre än 1,80 m eller har mindre än 50% genomsiktlighet (bortsett från Drömminge som har ca 20-25%). I regel behövs alltså inget bygglov för att montera våra produkter, men dubbelkolla alltid med din kommun. Ska ett högre Drömminge-staket monteras kan det vara en bra idé att kolla upp bygglov.

Vill du läsa mer om allmänna rekommendationer kan du göra det på Boverkets hemsida.