Är du ute efter ett nytt staket? Har du tänkt byta ut ditt gamla eller har du inget idag? Ett gediget staket ger ofta en fin inramning och ett ombonat intryck av din trädgård. Men att välja rätt staket är inte lätt – läs vår guide där vi går igenom vad du behöver tänka på när du ska bygga staket. 

Planering av staketbygge

Det finns olika anledningar till att vilja bygga ett nytt staket. Behöver du sätta upp ett staket för att hålla nyfikna barn och busiga husdjur på plats? Eller handlar det om estetik och utseende? Kanske byta ut ett gammalt slitet staket som har sett bättre dagar? Oavsett varför du har bestämt dig för ett nytt staket är det viktigt med en god planering innan du drar igång bygget. Till att börja med – ska du bygga själv eller anlita en hantverkare? Vilket alternativ du väljer beror givetvis på din kunskap, hur mycket tid du kan lägga och vilken budget du har . Att bygga själv kräver givetvis mer kunskap och tid, men priset brukar bli lägre. Och det är inte omöjligt att insupa ny kunskap även om man inte är en ungdom längre. Att anlita en hantverkare som ska göra jobbet kostar givetvis lite mer – och då kan du ägna dig åt gräsklippning, rabattrensning eller, om du är lite bekvämare av dig, solsängen. 

När du har bestämt dig för vilken typ av staket du ska ha och vem som ska göra jobbet så återstår ändå en hel del val och beslut innan du kan se ett staket växa fram runt tomten. Färg, material och storlek är några exempel på viktiga beslut du behöver ta. Tänk också på att ta hänsyn till omgivningen – så det inte blir ramaskri bland grannarna – eftersom val av staket påverkar mer, och fler, än bara den egna trädgårdens utseende.

Lerdala är anpassningsbart och underhållsfritt. Perfekt för dig som som vill göra så lite som möjligt efter att ditt staket står klart.

Olika modeller ger olika intryck

Man kan såklart bygga ett staket helt från grunden. Men att bygga ett staket med hjälp av färdiga stolpar och trä/metallreglar kan vara ett smidigt och kostnadseffektivt sätt. På Wernamo Design har vi flera olika typer av staket med unik design, bland annat vårt anpassningsbara och populära staket Drömminge. Ett flexibelt staket i naturliga material. Drömminge finns i fem höjder, i fyra färger och kan användas som staket, räcke eller avskärmning. När du valt vilka stolpar i färg och modell kompletterar du själv med träreglar i rätt storlek. Förutom Drömminge har vi exempelvis Herrestad, helt i metall och Lerdala med metallstolpar och aluminiumrör. Båda modellerna är både underhållsfria och anpassningsbara. 

Naturliga material ger ett modernt och ombonat intryck. Våra staket är flexibla och anpassningsbara – välj höjd, färg och form helt själv.

Var noga när du lägger beställningen

När du köper delar till staket är det viktigt att du läser på om allt du behöver till just ditt staket. Vi hjälper gärna till med att räkna ut vilka delar och hur mycket som behövs om du önskar. Det är aldrig roligt att bli avbruten i processen för att man har missat att beställa viktiga delar.

När allt material är på plats är det bara att vänta in tecken från vädergudarna och sedan börja bygga. Ett tips är att inte vara stressad och är du nybörjare är det ännu viktigare att se till att du gör alla moment i rätt ordning. När allt är färdigt kan du njuta av ditt nya staket från första parkett – och har du byggt det själv, känn dig riktigt stolt. 

Ett extra råd från oss är att – när du ska bygga något i din trädgård eller på ditt hus – kolla vilka regler som gäller. Staket är inte bygglovspliktigt men under vissa förutsättningar kan det vara andra regler som gäller, som exempelvis vid höga plank (över 1,8 meter) som står närmre tomtgränsen än 4,5 meter och sträcker sig mer än 3,6 meter ut från huset. Då kan du till exempel behöva grannens medgivande. 

Hos oss på Wernamo Design hittar du, förutom staket, bland annat trädringar, odlingslådor och rabattkanter. Har du några frågor eller funderingar kring våra staket, eller andra produkter i vårt sortiment, är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Lämna ett svar