Att äta frukt är både gott och nyttigt – och visst finns det få saker som slår känslan av att plocka ett äpple direkt från trädet? Men för att du ska kunna njuta av egenodlade äpplen så behöver du givetvis ett äppelträd. Att plantera träd är att sätta ett avtryck inför framtiden. Träd står ofta pall länge men det finns också en hel vetenskap om hur äppelträd växer och hur man odlar dem.
Äppelträd – en hel vetenskap
Fundamentalt har alla äppelträd, med frukt som går att äta, en grundstam (rot med rothals) och en, eller fler, inympade förädlade sorter på själva grundstammen. När du köper ett äppelträd från en handelsträdgård eller blomsterhandel är det med stor sannolikhet en så kallad A2-grundstam. Det är ett starkt växande äppelträd men har en begränsad livslängd på runt 40-50 år. Vill du sätta ett äppelträd som lever längre än så är det bättre att ympa in en sort på något som kallas fröstam. Då kan trädet leva i mer än hundra år.
Så här planterar du ditt nya äppelträd
Är du nybörjare i trädgårdsdjungeln skulle vi rekommendera att du köper fruktträdet direkt från handelsträdgården, så vet du vad du får och chansen att lyckas blir större. Det finns trots allt mycket att lära sig om äppelträd och odling även om du kör på den “enkla vägen”.
Äppelträd tycker om att breda ut sig, de behöver därför mycket utrymme att få växa. Sol och vindstilla är också något som äppelträd föredrar – hitta en plats där solen gärna lyser men som skyddas mot stormiga nätter och blåsiga dagar. Jorden ska vara näringsrik och väldränerad – och gärna rik på mull. Äppelträd går bra att plantera från tidig vår, när tjälen har släppt, fram till och med hösten – innan frosten kommer.
Börja med att åka till en handelsträdgård och välj ut vilket äppelträd det är du vill ha. Det är självklart bra med lite research innan du åker så du vet vad du ska titta efter.
Sen är det dags att börja gräva – men innan du sätter spaden i marken bör du sätta ner ditt nyinköpta äppelträd i en hink med vatten för att rotsystemet ska vara rejält genomvattnat när du sätter ner det i marken. Planteringsgropen bör vara cirka 50 centimeter djup och ungefär lika bred. Ge ditt nya träd lite försprång genom att luckra sidorna samt botten på gropen. Då kan rötterna leta sig neråt, och åt sidorna, lite enklare.
Sen är det dags att fylla igen hålet. Fyll hålet med ordentligt gödslad jord, den får gärna vara utblandad med den befintliga jorden som du har grävt upp. Men det är bra om trädet har något att stödja sig mot så innan du fyller igen hålet kan du sätta ner en stödpåle, se till att den inte går högre än kronan eftersom trädkronan gärna vill vaja fritt. När du sätter ner trädet ska förädlingsstället (det som ser ut som en liten bula på stammen) vara ovanför jorden. Vattna rejält när du fyllt igen hålet!
Snyggt och funktionellt med trädringar från Wernamo Design
Vill du göra det lite extra snyggt och stilrent runt ditt nya träd har vi på Wernamo Design tagit fram kantavskiljare i form av rabattkanter och trädringar. Det är inte bara snyggt utan också funktionellt eftersom du slipper ligga på knä och rensa ogräs på platser där ogräs inte ska växa. En trädring, eller rabattkant, förhindrar oönskad växtlighet och förenklar helt enkelt underhållet av trädgården.
Du hittar flera olika storlekar och höjder på både våra rabattkanter och trädringar. Rabattkanterna och trädringarna finns i tre olika färger; corten, svart och galvad. Dessutom har vi vår robotring som placeras runt träd, men till skillnad från trädringarna ligger den i nivå med gräsmattan. Idealisk produkt för dig med robotgräsklippare.
Sköt om ditt nya fruktträd
När du har planterat ett nytt träd är det viktigt att skydda det från små gnagande djur som exempelvis harar men även skydda det från rådjur – som gärna drar sina kliande horn mot stammen. Skyddar gör man genom att sätta gnagskydd runt den unga stammen. Det är också bra att sätta ett så kallat trädband som stöd mot stödpålen för att trädet ska växa rätt. Det är viktigt att vattna rejält och ofta när trädet är ungt. Vid torrt väder kan ett nyplanterat äppelträd behöva så mycket som 20-30 liter i veckan.
Lycka till med ditt nya äppelträd!