Vad betyder vårkänslor för dig? Ökad energi och mer lust – för enstaka aktiviteter eller för livet i stort? Många håller nog med om att med våren och ljuset kommer även extra mycket energi. Nu när våren är på ingång och vi får lite varmare temperatur och fler ljusa timmar på dygnet är det väl ändå läge att göra uteplatsen ombonad och mysig? Här får du lite inspiration och tips om hur du kan få din uteplats unik, personlig och drömmig. 

Blanda olika material, former och färger

Att få till den där riktiga mysfaktorn på uteplatsen behöver inte vara raketforskning – men visst krävs det lite engagemang och tankeverksamhet. För att skapa en mysig och ombonad helhet av din uteplats behöver du blanda flera komponenter i olika material, former och färger. Det kan vara bra att sätta dig ner med papper och penna innan du börjar göra i ordning din altan. Skriv ner vad som är viktigast för dig – exempelvis matplats, lounge eller plats för morgonkaffet. Har du äldre möbler, men som är hela, från tidigare säsonger är det inte fel att behålla dessa (både hållbart och smidigt!) och istället fokusera på andra saker. 

En riktigt ombonad uteplats med en pergola och belysning tillsammans med klätterväxter som omsluter både matgrupp och sitthörna. Här har man blandat trä och betong tillsammans med flera Plant Box odlingslådor i cortenlack.

Mycket textilier ger ombonat intryck

Bestäm dig för vilka färger och mönster som du vill använda dig av när du inreder din uteplats. Vill du vara trendig kan du enkelt kolla inspiration på exempelvis Pinterest och om du vill skapa en mer unikt inredd uteplats så är det faktiskt ganska enkelt – använd bara sådant som du tycker är fint och passar dig själv och din familj. Dynor, kuddar, filtar och mattor är några enkla ting som faktiskt gör susen för uteplatsen. Men tänk på att inte låta textilier ligga ute när det är fuktigt och regnigt – de håller längre om de får vara inomhus när de inte används. Och om det går använd textilier som klarar väder och vind. Färger och mönster är väldigt individuellt men det kan vara bra att välja ut vilka färger och toner som du vill satsa på – och håll dig till det, så slipper du att blir en rörig känsla. 

Snåla inte med ljuskällorna

Rätt belysning kan också göra mycket för en uteplats. Använd dig av ljusslingor, lyktor, spotlights och golvlampor. En regel som man brukar tillämpa, eller i alla fall rekommendera, är minst 5 ljuskällor per rum. Det funkar lika bra att applicera på uteplatsen! Nuförtiden hittar du mängder av olika lampor för utomhusbruk – men det är viktigt att välja lampor för just utomhusbruk – så att de faktiskt håller för livet utomhus. Tänk också på att inte snåla med belysningen, använd dig av funktionell belysning i kombination med stämningsgivande för att få till en balans – men satsa lite mer på den stämningsgivande eftersom uteplatsen är till stor del till för rogivande stunder och socialt umgänge. 

Kolla in vår nyhet! Plant Box finns nu också i färgen galvad – riktigt snyggt.

Skapa rum med hjälp av Plant Box och nya färgen galvad 

Ett annat riktigt fiffigt knep för att få till en ombonad känsla är att skapa rum med hjälp av rumsavdelare. Rejäla krukor med stora gröna växter i kan få vilken uteplats som helst att bli inbjudande och mysig. Spaljéer och klätterväxter kan också vara ett sätt att dela av. Eller varför inte använda någon form av insynsskydd istället för spaljé? Som ett högre altanräcke där även klätterväxter kan växa och frodas? Hos oss på Wernamo Design hittar du både Drömminge och Nydala som funkar utmärkt till att dela av uteplatsen som att rama in den.  

Använd dig också av Plant Box – våra stora planteringskärl – som du kan enkelt skärma av, dela upp och rama in olika delar av din uteplats med. I vår webbshop hittar du färdiga modeller, i flera olika färger. Och skulle det vara så att du inte hittar en form som passar din uteplats kan vi, utifrån de färdiga mått som vi har, anpassa utförandet efter dina önskemål. Sedan tidigare hittar du Plant Box i färgerna svart, sand och cortenlack – men nu lanserar vi även Plant Box i färgen galvad. En riktigt snygg färg som står sig snyggt mot alla andra färger och material.

Låt din uteplats bli unik och personlig med produkter från oss på Wernamo Design. Med Plant Box kan du vara flexibel i oändlighet och skapa en drömmig uteplats som du kan njuta av under vår, sommar och höst – och ja, faktiskt under vintern också.

Lämna ett svar