Under oktober är det hög tid att förbereda trädgården inför den mörka delen av året – men också börja tänka framåt och planera för året som kommer. Den här tiden på året är det fortfarande relativt varmt ute, både i luften och i jorden. Nu är det således dags att städa upp och skydda växter inför vintern – men det finns också växter och plantor som kan planteras så här sent under året. 

Plocka fallfrukt och kratta löv 

Älgar, rådjur och mördarsniglar tycker att fallfrukt är både mumsigt och mättande. Självklart behöver även djuren få äta sig mätta – men oftast gör djuren mer skada än nytta när de kommer på besök i trädgården för att festa på gamla äpplen, päron och plommon. Fallfrukt kan också göra din gräsmatta ful eftersom den bidrar till fukt och mögel vilket kan ge gräsmattan ovälkomna svampsjukdomar – därför rekommenderar vi att du börjar med att städa undan just fallfrukten. Men det absolut bästa är ju faktiskt att plocka frukten innan den faller till marken – annars går maten till spillo. Och har du fler äpplen än du själv orkar äta kan man alltid ställa en liten korg vid tomtgränsen och bjuda grannar eller andra förbipasserande på lite god frukt. 

Något som också faller till marken under hösten är löven. Du ser säkert folk som krattar löv var och varannan dag, eller hur? Men har du frågat dig varför man gör det någon gång eller går det på rutin? Egentligen handlar det om var löven hamnar någonstans. Har du löv ovanpå rabatter eller under din häck så kan du faktiskt låta dem ligga kvar. Löven gör att jorden blir bättre och mullhalten ökar, därför kommer både rabatten och häcken må bättre av det – men ligger de kvar på gräsmattan under vintermånaderna kan de börja ruttna och mögla, precis som fallfrukten – så de bör krattas undan och kan med fördel komposteras.

Skydda växterna med täckbark och löv 

Men det här med löv leder oss in på nästa syssla som kan behöva göras så här års,  nämligen vinterskydda trädgårdens växtkronor och rotsystem. Många växter är härdiga och behöver inget vinterskydd, vissa kan behäva lite. Däremot behöver tropiska medelhavsväxter, som du inte har möjlighet att förvara inomhus, extra skydd för att klara sig genom vintern med både krona och rötter i behåll. Även nyplanterade växter kan behöver lite hjälp för att klara den tuffaste vinterkylan. Just tropiska solälskande växter kan behöva täckas med fleece eller jutetyg, du kan även täcka krukan de står i med ett krukskydd. 

Nyplanterade växter som kan behöva rotskyddas kan du skydda genom att lägga löv eller täckbark runt hela växten. Då bildas ett extra lager med isolering som skyddar växtens rotsystem mot frostskador.

Plantera och montera till tjälen gör entré 

Under hösten kan du med fördel planera och påbörja förändringar som du vill göra till kommande år och vår. Våra trädringar, rabattkanter och robotringar kan monteras även under hösten – egentligen hela vägen fram tills tjälen kommer. En fördel med att montera planteringsringar är att man kan använda dem till dekorationer och växtarrangemang under vintermånaderna. Beroende på var i Sverige du bor så är det inte säkert att snön ligger tjock under hela vintern och visst kan det vara rogivande med en härlig trädgård även under vinterns mörka månader? 

Hos oss på Wernamo Design har vi också vår populära serie Plant Box, vilket också fungerar alldeles utmärkt till växtlighet när det är frost och kyla utomhus. Några härliga vinterväxter som är lämpliga den här årstiden är; murgröna, penséer, cyklamen och gran. 

Sluta inte ta hand om din drömträdgård bara för att det blir kallt och mörkt. Och på tal om mörkt – nu kan det vara mysigt och inbjudande med någon form av belysning i sin trädgård. Vår ljusstake Ljuseveka passar utmärkt i trädgården – året runt, men kanske lite extra under vinterhalvåret.

Lämna ett svar