Varmt välkommen till trädgårdsåret 2024 – dags att blicka framåt! Trädgårdstrender förändras ständigt, men en trend som är bestående är synen på trädgården som en förlängning av inomhusutrymmet. Det är viktigt för oss att även ha en plats utomhus där vi kan spendera vår tid. Men trädgårdar är inte längre bara en duk för estetik; de går mer och mer mot att bli en reflektion av våra värderingar och syn på omgivningen. Vi har tittat närmare på några av trenderna som förväntas blomstra under 2024.

1. Ätbar trädgård – grönare än någonsin

Trenden att odla ätbart fortsätter att få fäste under 2024. I ett samhälle där vi blir alltmer medvetna om vad vi äter och hur matproduktionen påverkar vår omgivning, blir det viktigt för oss att ha tillgång till egen frukt och grönt. Vi strävar mer och mer efter att minska vårt ekologiska fotavtryck genom att odla våra egna grödor. Dessutom är det allt fler som inser den djupa tillfredställelsen i att få skörda och äta av sina egen krispiga sallad eller väldoftande basilika. Under 2024 kommer vi se mer av köksträdgårdar som blir till små paradis där tomater, potatis och örter lever i harmoni.

Med Plant Box odlingslåda skapar du enkelt en köksträdgård där både du och växterna stormtrivs!

”Under år 2024 går trädgården mer och mer mot att bli en reflektion av våra värderingar och syn på omgivningen.”

2. Hållbarhet som ledstjärna

Hållbarhet är inte bara en trend – det är också en grundläggande syn som formar mycket av trädgårdsdesignen under 2024. Vi fokuserar på gröna utrymmen som inte bara är fina utan också snälla mot miljön. Kompostering av trädgårdsavfall och smart bevattning är två fokusområden för att spara på jordens resurser. Hållbara material som exempelvis stål och trä står i centrum och vi säger hejdå till ”slit och släng”. Nu vill vi investera i trädgårdsprodukter som håller i många år framöver. 

Våra staketstolpar är tillverkade av galvat stål. Tillsammans med träreglar blir det ett staket som håller år efter år.

3. Lugna färger för en harmonisk atmosfär

Under 2024 lutar sig färgpaletten för trädgårdsdesign mot lugna och avslappnande nyanser. Mjuka toner av lavendel, dämpad salviagrön och himmelsblått dominerar valet av växter och skapar en harmonisk atmosfär. Vi ser en begränsning av färger och jordnära naturfärger som brunt och beige får ta plats. De lugna färgerna skapar ett utomhusrum som fungerar som en tillflyktsort där vi kan koppla av och återhämta oss från den stressiga vardagen.

Under 2024 ser vi dämpade och lugna färgnyanser på växter.
Rostig corten i trädgården är skönt att vila ögonen på. Här syns vår höga rabattkant.

Slutsats: År 2024 står en trädgård för alla sinnen i fokus

Att skapa en trädgård handlar inte bara om att plantera blommor och buskar; det handlar om att skapa en plats som är levande och meningsfull. År 2024 fokuserar trädgårdstrenderna inte bara på det yttre – utan hur det känns inom oss. Vi vill att trädgården ska kombinera både hållbarhet och välbefinnande, den ska spegla våra värderingar men samtidigt vara en plats för återhämtning. 

Så oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller precis har startat din gröna resa – kom ihåg att din trädgård är en plats för njutning, tillväxt och återhämtning för både kropp och själ. Ge dig själv möjlighet att uppleva din trädgård med alla sinnen och låt dessa trender vägleda dig mot ett vackert och meningsfullt utomhusrum. Vill du ha mer tips och inspiration så kika på alla våra produkter från oss på Wernamo Design. Våra produkter är både tidlösa, underhållsfria och tillverkade av hållbara material.

Till alla produkter från Wernamo Design används hållbara material och tillverkning sker lokalt i de småländska skogarna.