Drömmer du om en grön, lyxig och smakfull köksträdgård? Att kunna gå ut i trädgården och hämta örter, grönsaker och rotfrukter som du själv har sett gro från frö till fullskalig planta? Det finns några saker du bör tänka på innan du sätter igång med planteringen. Vi tipsar om våra bästa knep för att du ska lyckas med din nya köksträdgård.
Planera din köksträdgård
Börja med att göra en ritning över hur du vill att din köksträdgård ska se ut. Du kan också bestämma dig för om du ska gå all-in första säsongen eller om du börjar i det lilla och låter köksträdgården växa tillsammans med dig och din kunskap. En fördel med att börja smått är att det inte blir orimligt och ohållbart mycket arbete. Det är givetvis roligare att lyckas än att misslyckas! Gå också igenom vilka fröer du behöver köpa. Vad äter ni mycket av i ditt hushåll? Det är onödigt att odla sådant som ingen i hushållet äter. Vad växer bra och ger fin skörd i vårt svenska klimat? Och viktigast – vad är roligt att odla och som är svårt att få tag i? Lista det du vill odla och sätt upp prioritering för olika sorters växter. Sen är det bara att inhandla det som du bestämt dig för att odla.
Förodla under våren
Spritter det lite i de gröna fingrarna kan förodling under våren vara ett sätt att stilla behovet. Efter en lång och mörk vinter är det många som blir ivriga på att få börja se en praktfull härlig köksträdgård växa fram. Men när det kommer till odling och växtlighet behövs en ordentlig dos med tålamod. Genom att förodla inomhus innan nattens minusgrader har blivit plus och innan tjälen i marken har släppt kan du alltså få en tjuvstart på odlingen och samtidigt stilla suget. Men akta dig för att börja för tidigt på året. Risken finns då att ljuset inte räcker till och plantorna riskerar att bli små och rangliga. Och sår du för sent hinner plantan inte blomma eller ge skörd. Timing och tålamod är två viktiga framgångsfaktorer när det kommer till odling.
Att förodla handlar egentligen om att man driver upp fröna till små plantor inomhus. Ett tips är att använda sig av små fiberkrukor, perfekta i storlek och stör inte växternas rötter när de planteras ut i köksträdgården. Dessutom behöver du inte ta bort krukan innan omplanteringen. Du vet när det är dags när rötterna syns genom krukan. En risk man tar genom att börja direktså utomhus är nämligen att det blir för kallt och dina grönsaker, rotsaker och örter får inte den energi de behöver för att överleva.
Och du, är du nybörjare, bli inte uppskrämd av all information som finns. Att förodla är ett utmärkt sätt att lära sig. Även om du inte lyckas med all din odling första säsongen har du fått en hel del lärdom inför nästa säsong.
Minimalistisk känsla med Plant Box
När det väl är dags att plantera ut dina plantor behöver du göra i ordning platsen som ska bli din köksträdgård. Att plantera direkt i marken kan vara omständligt och svårt. Du behöver exempelvis gräva upp marken vilket kanske inte känns optimalt. Idag är pallkragar till trädgården väldigt populärt. Ett alternativ till pallkragarna i din köksträdgård hittar du hos oss på Wernamo Design. Med vår serie Plant Box får du en minimalistisk och stilren känsla i din köksträdgård – modernt, slimmat och hållbart. Plant Box har lång livslängd, är flexibel och du kan anpassa boxarna efter eget tycke och smak.
Med en dubbelbockad kant upptill får boxen ett elegant avslut vilket också gör boxen extra stabil. Plant Box-serien är tillverkad av galvad plåt och lackade i pulverlack för att kunna stå emot väder och vind. Du kan få dina boxar i svart, sand eller cortenlack.
Nyhet – nu kommer Plant Box Odlingslåda i ännu större utformning
Plant Box kommer i olika storlekar och former – kubiska och rektangulära. De kan vara fristående eller byggas ihop efter eget tycke och smak. Nu har vi en nyhet – vi lanserar nämligen ytterligare en odlingslåda i storlek 120×120 cm.
En stabil och robust pjäs för stora växter eller träd – eller en stor samling med små plantor, såklart!
Dags för plantering
När du har placerat ut dina boxar är det dags att börja plantera ut dina grödor. Se till att du placerar dina plantor med rätt avstånd – då slipper rötterna trängas och de får det utrymme som behövs. Information om hur stort avstånd plantorna behöver finns ofta på fröpåsarna, i annat fall kan man enkelt göra en sökning på internet för råd om specifika sorter.
En annan viktig sak att tänka på är om du får objudna gäster – stora som små – i trädgården. Kanske har du mycket rådjur, eller till och med älgar, som gillar att mumsa på grannskapets odlingar? Ett tips är att sätta upp skydd runt odlingarna så slipper du komma ut till ett uppätet trädgårdsland. Även mindre djur som exempelvis sniglar kan upptäcka den goda salladen i köksträdgården, speciellt om du planterat direkt på marken. Ytterligare en fördel med att använda sig av odlingslådor är att det blir svåråtkomligt för vissa djur.
När får jag skörda?
Under första sommarmånaden kan du fortfarande direktså vissa örter, exempelvis persilja, dill, koriander och mejram. Färdiga plantor av exempelvis timjan, dragon och rosmarin kan man också sätta ut under juni. I mitten av sommaren har bönor, morötterna, ärtor och tomater mognat, men här är det inte läge att bli lat eller uttråkad. Det gäller att fortsätta vattna och ta hand om sin köksträdgård.
Det är en härlig känsla och upplevelse när du får sätta tänderna i dina egenodlade grönsaker, rotfrukter och annat ätbart som du lagt tid, energi och kärlek på. Och när grödorna är färdiga kommer den – belöningen – det är dags att skörda i köksträdgården. Njut av egenodlade färska rädisor och lättkokta morötter. Tomater i olika färger, former och storlekar. Rykande majskolvar från grillen och nykokt färskpotatis med dill direkt från köksträdgården. Det är också dags att klippa ner örter och lägga på tork – då har du kryddor under hela vinterhalvåret.
Hos oss på Wernamo Design hittar du ett stort utbud av produkter till trädgården. Har du några frågor gällande våra produkter eller vill du veta mer om våra odlingslådor Plant Box är du varmt välkommen att kontakta oss på Wernamo Design. Lycka till med din köksträdgård.