Skapa rum utomhus

Vem har sagt att man bara ska ha rum inomhus? Se till att skapa härliga rum att vistas i även utomhus! Gör din altan till en härlig oas och få ett extra rum att hänga i under sommaren. Nedan får du några tips att tänka på när du bygger rum utomhus.

Skapa väggar, golv & tak

Det är lätt att bara tänka på altanen när man pratar om rum utomhus. Faktum är att du kan skapa rum lite överallt i din trädgård, genom att dela in tomten i olika ytor. A & O när du försöker få till rumskänslan utomhus är att tänka på väggar, golv och tak. Väggar kan exempelvis vara en avskärmning eller ett staket, en häck, träd och buskar, en mur eller kanske krukor. Väggarna behöver nödvändigtvis inte vara höga för att bidra till känslan av ett rum. När det kommer till golv blir det naturligt ett tralldäck man ser framför sig, men vilket underlag som helst kan egentligen utgöra golvet. Stenplattor, dekorgrus, en nivåskillnad – egentligen allt som upplevs som golv och som markerar ett nytt rum. Som tak till rummet kan en pergola, en markis, träd, segeltak eller ett parasoll användas och bidra med rumskänsla.

Staket på altan.

Ett parasoll är ett enkelt sätt att bidra med tak till uteplatsen. Modell Drömminge får agera väggar.

Kanske önskas en plats för poolhäng?

dela in rummen efter funktioner

Något som kan vara hjälpsamt är att tänka igenom vad du vill kunna göra i din trädgård – och sedan skapa rum efter detta. Kanske älskar du att laga mat och vill ha en köksträdgård med färska grönsaker intill uteköket? Barnen kanske vill ha en egen lekhörna med sandlåda, gungor och många buskar att leka kurragömma i? Ett växthus för odling, ett stort altandäck för långa middagar och någonstans att sola efter doppet i poolen – önskemålen kan bli många, men de är till hjälp när du ska spåna fram vilka rum du behöver.

svart rabattkant

Här har svarta höga rabattkanter använts för att rama in odlingshörnan. Sjösten får agera golv.

få till rumskänslan på altanen

Allra enklast att få till ett härligt rum utomhus är förstås att utgå från altanen. Här är det lättast att helt enkelt tänka inne – fast ute. Ös på med härliga textilier! Mjuka kuddar, mattor på golvet och kanske en gardin förhöjer helt klart rumskänslan. Slingrande ljusslingor och fina lyktor förlänger kvällen på uteplatsen och gör att du kan njuta ute även i skymningen. En terrassvärmare och mysiga filtar kan också bidra till längre kvällar i ditt utomhusrum. Ett annat sätt att få till rumskänslan är att addera möbler som normalt sett brukar vara inomhus. Det kan vara en hylla för växter eller kanske en tavla  – för vem har sagt att tavlor bara ska hänga inomhus? Utöver självklara möbler som matbord och loungesoffa är det alltid trevligt med flera sittplatser. En hängstol, puffar på golvet eller kanske en låg dagbädd att vila i? Med många sittplatser får du ett inbjudande rum som lockar till häng.